De GLI richt zich op het verbeteren van de gezondheid door het aanpassen van de leefstijl. De leefstijl gaat over het gedrag rond voeding, bewegen en ontspanning. Het doel is onder andere om af te vallen en een betere kwaliteit van leven te hebben. De opbouw bestaat uit een intake gevolgd door coaching in individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten. Het is een intensief tweejarig traject.
Samen met Dietistenpraktijk Groningen, Rianne Venema en Daphne Rademaker en Thea Kooiman van Praktijk Oefentherapie Hoendiep.
Rianne, Daphne en Thea zijn de leefstijlcoaches, Janny en Thea de beweegprofessionals
Zie de website van Menzis over de GLI
Gevolgen voor patiënten met ernstig COPD door reductie fysiotherapie reeds zichtbaar in Nederland
Draaiduizeligheid (ook wel BPPD genoemd) is een vorm die veel voorkomt, vooral bij mensen boven de 50 jaar. BPPD is een duizeligheid die optreedt op het moment dat iemand zijn hoofd snel draait of vanuit lig bijvoorbeeld tot zit komt en dan ineens erg duizelig wordt. Deze duizeligheid verdwijnt na 10 sec tot 1 min spontaan weer.
Het komt doordat er in het evenwichtsorgaan otolieten/oorsteentjes vastzitten op een plek waar ze niet horen of zelfs los rondzweven in het evenwichtsorgaan. Hierdoor ervaart men kortdurende duizeligheid, wat als heel vervelend wordt ervaren.
De oorzaak van BPPD kan bijv zijn: langdurige bedrust, een trauma/ongeluk, oorontsteking, verkoudheid, maar kan ook spontaan optreden zonder duidelijke oorzaak
Draaiduizeligheid kan dmv een fysiotherapeutische manoeuvre goed verholpen worden. Vaak is binnen 1 behandeling de klacht verholpen. In ong 40% van de gevallen komt de draaiduizeligheid op termijn wel weer terug.
Mocht u klachten hebben van (draai)duizeligheid schroom dan niet om eens langs te komen. Via een aantal vragen en testen, wordt gekeken of het om draaiduizeligheid gaat en kunnen we direct de manoeuvre toepassen om het te verhelpen.
Als het om een andere vorm van duizeligheid gaat kunnen wij soms ook iets voor u betekenen of wij sturen u door naar een specialist (KNO-arts, neuroloog bijv)
De Diabetes Challenge hebben wij georganiseerd in samenwerking met de Academische Huisartsenpraktijk. Na 20 weken wandelen hebben we de challenge op 28-09-2019 afgesloten in Den Haag. Met z'n allen in de bus, de warming up met Olga Commandeur. Met Bas van Goor op de foto en daarna 10 km gelopen. Super leuk en onze wandelgroep gaat zelfstandig verder wandelen. Volgend jaar sluiten wij weer aan met nieuwe groep deelnemers.
COPD staat voor chronic obstructive pulmonary diseases (chronisch obstructieve longziekten). Bij COPD zijn de longen beschadigd. Daardoor krijgt u minder zuurstof binnen dan mensen zonder COPD.
Typische verschijnselen van COPD zijn kortademigheid, hoesten, piepen, slijm opgeven en terugkerende infecties. Bij COPD gaat de conditie achteruit en kunt u last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte en gewichtsverlies.
Mensen met COPD gaan door de achteruitgang van conditie en spierkracht steeds minder bewegen waardoor dit alles nog verder achteruit gaat. Daarom is het juist voor mensen met COPD erg belangrijk om te trainen.
Vanaf 1 januari 2019 wordt COPD vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Het is afhankelijk van de ernst van de COPD hoeveel behandelingen u vergoed krijgt. Dit kunnen wij u tijdens een Intake vertellen
Door te bewegen, c.q. trainen kunt u de spierkracht verbeteren, de conditie verbetert en u zult u ongetwijfeld fitter gaan voelen. Daarnaast neemt het aantal exacerbaties (longaanvallen) af.
Onze collega heeft de Jaco den Dekker afstudeerprijs 2018 gewonnen. #Dagvandefysiotherapeut
Onze collega Else heeft een opleiding gevolgd om hoofdpijnklachten te behandelen. Hebt u migraine, hoofdpijn vanuit de nek of spanningshoofdpijn, maak dan snel een afspraak!
Janny heeft met goed gevolg een aantal cursussen op dit gebied gevolgd, w.o: Oncologische clienten, fysiotherapeutische mogelijkheden en het Beweegprogramma Oncologie. Trainen na medische behandeling kan bij ons nu al. In december volgt nog de cursus: Behoud van fysieke fitheid tijdens chemotherapie.
Vanaf dan is het ook mogelijk om te trainen tijdens de chemo.
Mensen die tijdens de behandeling tegen kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen :
Buikspieren, planken, squats etc. Het hele lichaam wordt getraind, veel variatie en iedereen kan trainen op zijn of haar eigen niveau! U traint kracht, coördinatie, balans, snelheid, explosiviteit en conditie. Kom 2x vrijblijvend mee doen om te kijken of het wat voor u is. Werkelijk op woensdag van 12 tot 13, we starten op woensdag 23 mei!