Draaiduizeligheid

Home » Draaiduizeligheid

Duizeligheid is een vervelende klacht en kent vele oorzaken.

Draaiduizeligheid (ook wel BPPD genoemd) is een vorm die veel voorkomt, vooral bij mensen boven de 50 jaar. BPPD is een duizeligheid die optreedt op het moment dat iemand zijn hoofd snel draait of vanuit lig bijvoorbeeld tot zit komt en dan ineens erg duizelig wordt. Deze duizeligheid verdwijnt na 10 sec tot 1 min spontaan weer.
Het komt doordat er in het evenwichtsorgaan otolieten/oorsteentjes vastzitten op een plek waar ze niet horen of zelfs los rondzweven in het evenwichtsorgaan. Hierdoor ervaart men kortdurende duizeligheid, wat als heel vervelend wordt ervaren.
De oorzaak van BPPD kan bijv zijn: langdurige bedrust, een trauma/ongeluk, oorontsteking, verkoudheid, maar kan ook spontaan optreden zonder duidelijke oorzaak
Draaiduizeligheid kan dmv een fysiotherapeutische manoeuvre goed verholpen worden. Vaak is binnen 1 behandeling de klacht verholpen. In ong 40% van de gevallen komt de draaiduizeligheid op termijn wel weer terug.
Mocht u klachten hebben van (draai)duizeligheid schroom dan niet om eens langs te komen. Via een aantal vragen en testen, wordt gekeken of het om draaiduizeligheid gaat en kunnen we direct de manoeuvre toepassen om het te verhelpen.
Als het om een andere vorm van duizeligheid gaat kunnen wij soms ook iets voor u betekenen of wij sturen u door naar een specialist (KNO-arts, neuroloog bijv)

Terug naar blog overzicht