Wat is een beroerte?
Om goed te functioneren, is het belangrijk dat uw hersenen voldoende zuurstof krijgen. Bij een beroerte of CVA wordt de zuurstoftoevoer naar een deel van de hersenen verstoord. Hierdoor sterven delen van de hersenen af. Ook kan er tijdens een beroerte plotselinge uitvalsverschijnselen ontstaan. Bijvoorbeeld verlamming van het lichaam, een verdoofd gevoel of het niet meer kunnen horen of spreken.
In welke mate de verschijnselen optreden, hangt onder andere af van de plek in de hersenen waar de beroerte plaatsvindt. Beroertes zijn verdeeld in twee soorten:
Herseninfarcten:
Bij een herseninfarct is een bloedvat verstopt geraakt waardoor de zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt belemmert.
Hersenbloedingen:
Bij een hersenbloeding is een bloedvat geknapt, waardoor er bloedingen ontstaan. Deze bloedingen kunnen plaatsvinden in het hersenweefsel, wat intracerebrale bloedingen wordt genoemd. Bloedingen kunnen ook optreden in hersenvliezen tussen de schedel en de hersenen. Dit worden subarachnoïdale bloedingen genoemd.
Behandelingen bij een beroerte
Ook welke behandeling iemand krijgt, is afhankelijk van de soort beroerte. Behandeling kan door middel van medicatie of een operatie. De weken nadat u een beroerte heeft gehad, adviseren we u te gaan revalideren bij een fysiotherapeut. Tijdens deze revalidatie leert de fysiotherapeut u om alledaagse activiteiten weer zelf te doen. Daarnaast heeft beweging ook positieve invloed op het herstel. Wilt u meer informatie over herstel na een beroerte? Neem gerust contact met ons op.
Wij zijn aangesloten bij het CVA Netwerk Groningen. Onze therapeut heeft extra scholing gevolgd om CVA patiënten deskundig te kunnen begeleiden. Gezamenlijk bepaald u de doelen die u wilt behalen.
Meer weten over fysiotherapie?
Neem dan contact met ons op!
Directs naar
Over ons
Behandelingen
Zelfstandig sporten
Fysio aan huis
Valpreventie
Blogs