Valangst/valpreventie

Wat is fysiotherapie bij vallen en valangst? | Beter leren omgaan met angst en verminderen van risicovolle situaties. Daarnaast is het trainen van spierkracht en balans belangrijk.

Home » Aandoeningen » Valangst (Valpreventie)

Wat is valangst?

We spreken van valangst als iemand bang is om te vallen en voor de consequenties die daarbij horen. Bijvoorbeeld het breken van een bot of het scheuren van een spier. Door deze angst worden dagelijkse activiteiten vermeden om de kans op vallen te verkleinen. Valangst komt vooral vaak voor bij senioren. Door deze angst gaat de persoon meestal minder bewegen. Er wordt bijvoorbeeld minder gelopen of gefietst. Hierdoor neemt spierkracht en evenwicht af, waardoor de kans op vallen juist groter wordt.

Voor wie is Valpreventie bedoeld?

Valpreventie is bedoeld voor mensen die bang zijn voor vallen. Dit kan in allerlei variaties voorkomen. Ook al vindt u dit spannend. We gaan met u in gesprek en nemen kleine stapjes de goede richting op. We leren u beter om te gaan met situaties die u spannend vindt. Ons doel is dat het risico op vallen wordt verminderd en dat u uw dagelijkse bezigheden zonder angst kunt uitvoeren.

Hoe valpreventie kan helpen bij valangst

Valpreventie zijn de maatregelen die u kunt treffen om vallen te voorkomen. Dit is maatwerk en kan per persoon verschillen. De belangrijkste stappen daarvoor zijn;

agsdix-fas fa-arrow-alt-circle-right
1. Het lichaam en uw gezondheid regelmatig controleren
agsdix-fas fa-arrow-alt-circle-right

2. Goed blijven bewegen

agsdix-fas fa-arrow-alt-circle-right

3. Gezond eten

agsdix-fas fa-arrow-alt-circle-right

4. Goede schoenen dragen

agsdix-fas fa-arrow-alt-circle-right

5. Voor een veilige omgeving zorgen

agsdix-fas fa-arrow-alt-circle-right

6. Hulp vragen waar nodig is

Wij bieden onderstaande programma’s aan. 

Dit kan individueel en in groepsverband

In Balans

Het beweegprogramma In Balans is gebaseerd op Tai Chi. Deze principes hebben te maken met lichaamsbewustwording (hoe stevig sta ik op mijn benen), balans (lichaamszwaartepunt binnen het steunvlak houden) en alerte ontspanning (bewust zijn van ontspannen spieren). Het programma is gericht op het verbeteren van de algehele fitheid, spierkracht en balans/evenwichtsgevoel.

Otago Oefenprogramma

Dit is een leuk en op maat gemaakt oefenprogramma voor het verbeteren van het evenwicht en de spierkracht. Het oefenprogramma zorgt er voor dat u met meer vertrouwen beweegt in en om uw huis. 

Vallen Verleden Tijd

Met dit programma gaat u valtechnieken oefenen. Daarnaast oefent u uw balans door middel van een parcours met allerlei obstakels uit het dagelijks leven. Daarbij kunt u denken aan een losliggende mat, een schuine helling, losliggende stoeptegels etc.

Bent u nieuwsgierig geworden, kijk voor meer informatie.

Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op.