Duizeligheid behandeling met Fysiotherapie

Last van duizeligheid? Fysiotherapie Ebbingepoort biedt diverse behandelingen aan om klachten te verminderen.

Home » Aandoeningen » Duizeligheid

Duizeligheid?

Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd kan uw dagelijks leven flink beperken. Er kunnen veel organen betrokken zijn bij het ontstaan of blijven bestaan van duizeligheid. Aandoeningen aan de ogen, oren, hersenen of nek kunnen allemaal ten grondslag liggen aan uw duizeligheid. Dit maakt het soms lastig om de oorzaak van de duizeligheid te achterhalen.

Bij enkele vormen hiervan kan fysiotherapie zeer goed helpen. De meest bekende vormen van duizeligheid waar de fysiotherapeut kan helpen zijn BPPD en cervicogene duizeligheid.

Er kunnen ook andere oorzaken voor duizeligheid zijn. Bij twijfel moet u altijd uw huisarts raadplegen.

Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • Een verminderde werking van een evenwichtsorgaan door bijvoorbeeld een ontsteking van het evenwichtsorgaan of door een klap tegen het hoofd
  • Vestibulaire (evenwichtsorgaan) Migraine
  • Hyperventilatie
  • Bloeddrukschommelingen (orthostatische hypotensie)

 

BBPD

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid is een vorm van draaiduizeligheid die plots kan ontstaan. Soms na trauma (bijvoorbeeld vallen of stoten van het hoofd). Deze draaiduizeligheid ontstaat doordat er kristallen in het evenwichtsorgaan verkeerd zitten. De trilhaartjes in je evenwichtsorgaan geven dan foute informatie door naar de hersenen, die dat vervolgens willen corrigeren. 

Door middel van diverse testen kan vastgesteld worden of uw duizeligheid daadwerkelijk komt door BPPD. Vervolgens kan met een speciale manoeuvre (de Epley manoeuvre) in combinatie met oefeningen thuis de duizeligheid verholpen worden. Door deze manoeuvre komen de kristallen weer op hun plek. 

Cervigogene duizeligheid

Cervicogene duizeligheid is duizeligheid vanuit de nek. Als dit het geval is geven de spieren en gewrichten boven in de nek, daar waar het hoofd op rust andere informatie door aan de hersenen dan de ogen en het evenwichtsorgaan doen. Door middel van diverse testen kunnen wij vaststellen of er sprake is van een bewegingsbeperking of verhoogde spierspanning in uw nek.

 

Fysiotherapie bij duizeligheid

Bij duizeligheid denkt u misschien niet meteen aan fysiotherapie, maar dit kan zeker van belang zijn. Samen kijken we door middel van verschillende onderzoeken naar de oorzaak van de duizeligheid. Als we die hebben vastgesteld stellen we een op maat gemaakte behandeling op!

Heeft u vragen over de behandeling of over duizeligheid zelf? Neem contact met ons op!