Maak een afspraak | Tel: 050-3642083

Logo Fysiotherapie Ebbingepoort

Samenwerkingen

Wij zijn aangesloten bij onderstaande netwerken. 

ParkinsonNetlogo aangesloten parkinsonnet

De ziekte van Parkinson is een complexe zieke, waarbij behandeling van iemand met Parkinson vraagt om expertise en onderlinge samenwerking met de patiënt en met overige betrokken zorgverleners. Hierbij staat de wens van de patiënt altijd centraal. Voor deze gespecialiseerde, persoonlijke Parkinson-zorg kunt u bij ons terecht. Wij zijn aangesloten bij ParkinsonNet. Dat betekent dat wij geschoold zijn in de ziekte van Parkinson en onderdeel zijn van het regionale netwerk waarin zorgverleners nauw samenwerken rondom en met de patiënt.

ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. Meer dan 3000 zorgverleners, waaronder neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen, verdeeld over 69 regio’s in Nederland zijn aangesloten bij dit netwerk. ParkinsonNet streeft naar een wereld waarin iedereen met de ziekte van Parkinson of een atypisch parkinsonisme de allerbeste zorg krijgt die mogelijk is, afgestemd op de behoefte van de patiënt. Gespecialiseerde zorg in de buurt van alle aangesloten disciplines vinden zorgvragers eenvoudig via de Parkinson Zorgzoeker, www.parkinsonzorgzoeker.nl

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de gespecialiseerde zorg die wij u kunnen bieden? Neem dan contact met ons op via de mail, info@fysiotherapie-ebbingepoort.nl of op telefoonnummer, 050-3642083.

DystonieNETfysiotherapie ebbingepoort groningen dystonienet logo

Cervicale dystonie (ook wel torticollis spasmodica genoemd) is een neurologische aandoening waarvan de oorzaak nog onbekend is. Door deze aandoening ontstaan er motorische stoornissen en onwillekeurige aanhoudende samentrekkingen van spieren of spiergroepen. De behandeling bestaat meestal uit Botuline Toxine injecties, soms gecombineerd met fysiotherapie.

Omdat de aandoening niet veel voorkomt is er binnen de fysiotherapie weinig expertise op dit gebied. Ook is er weinig onderzoek gedaan naar de beste en meest effectieve fysiotherapeutische behandeling. Onze praktijk is aangesloten bij het DystonieNet. Dit is een landelijk netwerk waarbij fysiotherapeuten en neurologen samenwerken op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek bij cervicale dystonie. We werken mee aan een onderzoek naar een nieuwe behandelrichtlijn voor fysiotherapeuten. Daardoor zijn wij “up to date” geschoold in dystonieklachten.

Reumanet Noordreumanetnoord logo

Onze praktijk is aangesloten bij het ReumaNet Noord. Dit is een regionaal samenwerkingsverband tussen eerstelijns fysiotherapeuten in het verzorgingsgebied van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA), het Martini Ziekenhuis Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) – Centrum voor Revalidatie, de Ommelander Ziekenhuis Groep en het Refaja Ziekenhuis.

Deze vorm van samenwerking heeft als doel uniformiteit te creëren binnen de fysiotherapeutische behandeling bij mensen met reumatische aandoeningen. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat hulpvragers en hulpverleners, zoals reumatologen, huisartsen, gemeenten, patiënten en health professionals, zoals fysiotherapeuten, nauw met elkaar in contact staan.

Het ReumaNet Noord heeft voor diverse reumatische aandoeningen een behandelprotocol opgesteld. Hierbij gaat het om de ziekte van Bechterew, Artrose van de heup en/of knie, Fibromyalgie en Reumatoïde Artritis (RA). Het betreffende protocol wordt toegespitst op de persoonlijke situatie van de patiënt. Op basis van deze protocollen stelt de fysiotherapeut, samen met de patiënt, behandeldoelen op. Veel reumatische aandoeningen kenmerken zich door een grillig beloop, wat het geprotocolleerd vastleggen van het aantal behandelsessies en behandelduur bemoeilijkt. Het behandelplan kan daarom gedurende het behandeltraject op het beloop van de klachten worden aangepast.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan. Voor informatie over specifieke reumatische aandoeningen verwijzen we u naar de website van het reumafonds: www.reumafonds.nl

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

De fysiotherapeut kan een rol spelen in de verschillende fasen van de aandoening. De fysiotherapeut begeleidt een patiënt bij het proces van verbeteren en/of leren omgaan met de klachten en beperkingen in activiteiten in de dagelijks leven. Reumatische aandoeningen chronisch van aard. De oorzaak is niet te beïnvloeden door de fysiotherapeut, maar de gevolgen van de aandoening wel. Gevolgen liggen vaak op het gebied van beperkingen in activiteiten en participatie in het dagelijks en sociaal leven.

Instromen bij de fysiotherapeut kan via meerdere wegen

Claudicationetlogo chronisch zorgnet

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen oftewel Claudicatio Intermittens is een ziekte van de slagaders in de benen ten gevolge van vetafzetting in de wand van de slagaders. Er ontstaat verkalking in de slagaders, waardoor er vernauwingen optreden in de bloedvaten. Er kan onvoldoende bloed, en dus zuurstof, naar de beenspieren worden aangevoerd. Dat zorgt voor pijnklachten tijdens het lopen, in uw voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk van de plaats van de bloedvetvernauwing. Als u stilstaat, komen de spieren tot rust en kan het zuurstoftekort worden aangevuld waardoor de klachten snel afnemen.

Symptomen

Wat kunt u zelf doen om de klachten te voorkomen/verminderen:

De klachten zijn vervelend, maar hoeven geen ernstige gevolgen te hebben. Het is vooral belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Een belangrijk deel van de behandeling heeft u zelf in de hand. Stoppen met roken, de juiste hoeveelheid bewegen en eventueel afvallen zijn de belangrijkste aandachtspunten. Verder is een goede voetverzorging belangrijk om te voorkomen dat de slechte bloedtoevoer leidt tot slecht genezende wondjes, met name als u suikerziekte heeft.

Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook al krijgt u daardoor pijn. Door elke dag te wandelen verbetert de bloedtoevoer in de benen. Geleidelijk kunt u steeds langer zonder klachten lopen.

Als u last heeft van overgewicht, probeer dan af te ballen door op uw calorieën te letten, vetarm eten en meer te bewegen. Als u minder zwaar bent, hoeven uw spieren zich minder in te spannen, hebben ze minder zuurstof nodig en kunt u langer zonder klachten lopen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen

Uit onderzoek is gebleken dan looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut een beduidend beter resultaat heeft dan alleen een loopadvies of andere training. Behalve de functionele verbeteringen, zoals loopafstand, neemt de kans op een operatie en invaliditeit af. Tevens wordt ook het risico op andere hart- en vaataandoeningen aanzienlijk verminderd.

De looptraining onder begeleiding van de fysiotherapeut heeft verschillende doelen, nl;

Wat kunt u van de looptraining verwachten?

De looptraining zal bestaan uit 3-6 maanden intensief oefenen, waarbij u gemiddeld 3 x per week gaat lopen/bewegen. U zult veelal lopen op een loopband waarbij een probeert steeds verder te lopen met pijn (soms tegen een helling op) De trainingen zullen qua tijd gemiddeld 30-40 minuten per keer duren en u zult vaak een activiteitenprogramma voor thuis meekrijgen. Verder wordt (indien nodig) aandacht besteed aan het (afwijkende) looppatroon en krijgt u adviezen en informatie mee waar u in het dagelijkse functioneren iets aan hebt.

Else de Vries is geschoold om looptraining te geven bij mensen met ‘etalagebenen’. Wij houden ons aan de richtlijn zoals die beschreven is door het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie). Daarnaast is onze praktijk aangesloten bij het Landelijk Newerk voor Claudicatio Intermittens, het zogenoemde ClaudicatioNet, waardoor verwijzing en communicatie vlot en gedegen verloopt. Na de looptraining (en indien nodig tussentijds) volgt er een terugkoppeling van de therapeut aan de vaatchirurg die u verwezen heeft.

Voor verdere informatie kunt u contact met ons opnemen.

Onconetoncologo

Als u (zware) behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan heeft, denkt  u vermoedelijk  niet als eerste aan het  op peil houden van uw conditie. Toch is het zinvol om daar bij stil te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen. Veel mensen vinden het fijn om zelf aan de slag te kunnen met het herstel en de mogelijkheid te hebben lotgenoten te ontmoeten.

Voordelen van trainen na afloop van de medische behandeling

Mensen die na afloop van de behandeling tegen kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen :

Voordelen van trainen tijdens de medische behandeling:

Mensen die tijdens de behandeling tegen kanker bij  een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen :

Janny Visser is speciaal geschoold voor de behandeling van oncologische clienten. Enerzijds kan dit problematiek op het gebied van spierkracht, vermoeidheid en conditie betreffen, echter ook beperkte beweeglijkheid ten gevolge van radiotherapie kan een groot probleem zijn voor oncologische clienten. Radiotherapie geeft een beschadiging van het weefsel in het bestralingsgebied. Bestralingsschade kan al snel  na de bestraling optreden, maar ook vele maanden tot jaren later.

Bestralingsschade kan de volgende klachten geven:

Met speciale technieken (fascietechnieken, rekkingen en oefentherapie) kunnen wij u ondersteunen bij het optimaliseren van de beweeglijkheid van huid, gewrichten, spieren en andere structuren.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Valpreventie Groningenlogo

Valpreventie Groningen is een onderdeel van Fysiotherapie Ebbingepoort

Wij bieden 3 valpreventieprogramma’s aan, te weten:

Deze programma’s zijn wetenschappelijk effectief bevonden. Bij “Vallen Verleden Tijd” blijkt dat het aantal valincidenten vermindert met ongeveer 50%, voor “Otage” geldt 35% reductie van valincidenten (bron: veiligheid.nl) en voor “In Balans” is een afname van het valrisico gemeten van 61%!

Tevens kunt u terecht bij ons voor een Valanalyse

Zie voor meer informatie: Valpreventie Groningen.

Wil je je aanmelden voor onze praktijk?

Aanmelden

Klanten beoordelen ons met een

9.2

meer beoordelingen