fbpx

Oncologische Fysiotherapie

De behandeling van kanker is zeer intensief, te denken aan de operatie, veelal nog de chemo en de radiotherapie. Vaak een zeer langdurig traject, waarin veel mensen geconfronteerd worden met een grote afname van bewegen. De behandeling vergt veel, maar ook een vermindering van de dagelijkse activiteiten, het huishouden, niet meer sporten, niet meer werken. Dit leidt  tot een afname van conditie en spierkracht. Ook ontstaat er vaak een vermoeidheid, door de kanker of door de behandeling van de kanker.

Uit meerdere studies blijkt dat bewegen een positieve bijdrage levert aan de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling van kanker. Meer bewegen leidt tot een verbetering van de conditie en een toename van de spierkracht. 

Begeleiding bij de training tijdens en na de medische behandeling van kanker is wel raadzaam. Het is in deze fase van de ziekte erg moeilijk om zelf te bepalen hoe intensief er dan bewogen moet worden. 

Klachten bij kanker

De Onconet fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van de beperkingen die ontstaan door kanker of door de behandeling van kanker, te denken aan de operatie, chemotherapie, bestraling, immunotherapie en hormoontherapie. 

De klachten waar het veelal om gaat zijn: 

  • pijn
  • stug littekenweefsel en fibrose
  • huidveranderingen
  • bewegingsbeperkingen
  • verminderde spierkracht
  • vermoeidheid
  • een verminderde conditie
  • lymfoedeem (vochtophoping)beperkingen

Wij zijn aangesloten bij het Onconet. Daarvoor moet de fysiotherapeut geschoold zijn. Bij ons in de praktijk is Janny geschoold als Onconet fysiotherapeut. U kunt bij ons terecht voor een fysiotherapeutische behandeling van uw klachten als gevolg van kanker of klachten die veroorzaakt zijn door de medische behandeling van kanker, zoals boven beschreven. Naast Onconet fysiotherapeut is Janny ook Oedeemfysiotherapeut. Een Oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van oedeem wat kan ontstaan na bijvoorbeeld het verwijderen van de lymfeklieren. Bestraling geeft ook beschadiging van de huid, wat ook weer oorzaak kan zijn van lymfoedeem. 

Klik hier voor meer info over Onconet