fbpx

Fysiofitheidsscan

U wilt wel meer bewegen, maar weet niet hoe? De fysiofitheidscan is voor alle leeftijden en ook als er beperkingen zijn kunnen we de scan afnemen.

Dat bewegen gezond is weet iedereen. Maar hoeveel beweging heeft u nodig om uw gezondheid te bevorderen? En hoe fit bent u eigenlijk? Dat kunnen we in kaart brengen met de Fysiofitheidscan. Het is een test voor iedereen, of u nou veel beweegt of (nog) helemaal niets aan bewegen doet. Op basis van de resultaten van de Fysiofitheidscan krijgt u een persoonlijk advies. Wij kunnen u adviseren hoe u op eenvoudige wijze kunt starten met meer bewegen.

De Fysiofitheidscan is een hulpmiddel welke ontwikkeld is om cliënten te adviseren bij het (gaan) bewegen om fitheid en gezondheid te bevorderen. Hierbij is er ook aandacht voor de norm voor gezond bewegen (NNGB). De scan is bedoeld voor niet-sporters die een gezonde leefstijl nastreven, maar ook voor sporters die inzicht willen krijgen in hun conditie en eventuele trainingseffecten.

De originele Fysiofitheidscan is in 2004 samen met TNO ontwikkeld, waarbij inspanningsfysioloog Jan Vos in 2007 in opdracht van het Koninklijk Nederlandse Genootschap Fysiotherapie (KNGF) de huidige versie heeft ontwikkeld.

Door middel van een aantal testen wordt de conditie van een cliënt gemeten. Op basis van deze uitkomst kan een beweegadvies worden gegeven, welke aansluit bij het leefpatroon en mogelijkheden van de cliënt. Hierbij kan gedacht worden aan eigen beweegactiviteiten maar ook aan een specifiek op maat geschreven trainingsprogramma. De cliënt kan door een periodieke herhaling van dezelfde test, toetsen of de gezondere beweegstijl verbeteringen laten zien in de conditie. Voor sporters is de herhaling van de test waardevol om de effectiviteit van de training in kaart te brengen.

De Fysiofitheidscan duurt ongeveer een half uur en bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Korte vragenlijst
  2. Conditie (fietsproef)
  3. Huidplooimeting
  4. Gewicht
  5. Lengte
  6. Condylenmeting
  7. Rapportage/advies